Ontdek

de magie van Smartphone Fotografie

— A picture is worth a thousand words


Stacks Image 67
21 december 2021

We vieren dit jaar twee maanden Kerst!

— Het leven is veel te kort om er niet elke dag een groot feest van te maken!

Stacks Image 379


Om meerdere redenen bracht dit zinnetje een mooie BIG SMILE op mijn gezicht. Want tja, twee maanden Kerst vieren?! Heb je ooit van gehoord dat iemand dat heeft gedaan? Zou jij dat leuk vinden? Er zin in hebben? Nu, dat je het weet .. ik wel hoor! Het leven is veel te kort om er geen groot feest van te maken.

Elke dag weer wat mij betreft!

Mijn reactie was daarom een mooie BIG SMILE.

Feestdagen zijn voor mij altijd speciaal geweest. Ze betekenen voor mij liefde, warmte, plezier en dat daarbij lekker eten en drinken aanwezig is, maakt het feest compleet! Dus twee maanden Kerst vieren .. waarom niet?!
Misschien snap je mijn reactie, misschien ook niet .. helemaal prima.
Lees nog even verder .. er kwam nog een aanvulling op dat zinnetje.

Deze maakte voor mij het feest werkelijk compleet!
Hierdoor kon ik werkelijk niet anders dan volmondig JA zeggen!Wat erachter aankwam was ‘ .. omdat je broer dit altijd heeft gewild!'. Met mega grote ogen keek ik in het lachende gezicht van mijn lieve mamma. Waardoor ik al nooit anders heb gekund dan teruglachen. Ik voelde dat mijn verbazing plaatsmaakte voor ontroering en begon me tegelijkertijd dolblij te voelen.

Heel veel had te maken met de persoon die het tegen mij zei. Mijn lieve mamma. Die ik zag staan in een geweldige keuken, naast een fantastisch openstaande oven. De warmte van de oven was duidelijk voelbaar. Ze stond daar te glimmen in haar altijd prachtige zijn.

We waren in Amsterdam. Haar geboorteplaats en als geboren en getogen Amsterdamse die ze was, was dit beeld van haar zo’n prachtige foto.
Stacks Image 218

Het tegenlicht dat via de grote ramen aan de achterkant naar binnenkwam. Echt heel fijn licht om foto’s bij te maken. De lichtval in dit geval over heerlijk ruikend lekkers. Door zelf snel een stapje opzij te doen, plaatste ik het licht direct achter haar. Hierdoor scheen het aan de zijkant langs haar.

Een prachtig effect geeft dat aan een foto. Spelen met licht, maakt foto’s alleen maar nog mooier.
En tja, in deze geweldige keuken, zijn er voldoende fotomomenten. Waarbij ook nog eens lekkere luchten van baksels mijn neus binnenkomen.

Vanuit mijn ooghoek had ik diverse zien staan. De meeste vast nog aan het af te koelen, zoals dat altijd het geval is. Ik sloot een moment mijn ogen en liet de fantastische lucht van de net uit de oven gehaalde grote bakplaat met daarop gevulde speculaas even lekker binnenkomen.

Ken je dat, als je diep inademt dat je het dan ook proeft? Lekker he?! Ik at op dat moment letterlijk gevulde speculaas. Wat een zaligheid. Wat een feest!

En het begin al vroeg voor Sinterklaas met speculaas. Oh en vergeet de pepernoten niet. Die echte bedoel ik dan. Kruidnoten zijn ook lekker, maar voor mij gaat er niets boven de ouderwetse echte pepernoten. En taai taai! Een van de ingrediënten in pepernoten is anijs die ook in taai taai zit. Zo zo zo zooooooo lekker!

Stacks Image 271Nadat ik mijn ogen weer opende en mijn blik weer op haar vestigde, voelde ik haar fijne positieve energie bij me naar binnen stromen. Ook als ik er weer aan denk en dit hier in mijn blog schrijf. Haar energie maakt mij altijd heel erg blij. En weer verschijnt die grijns op mijn gezicht. Direct! Zonder moeite.

Mijn moeder vervolgde haar verhaal .. samen met pappa had ze al een begin met de ‘twee maanden Kerst’ gemaakt. Ik moest alvast maar gaan kijken. Ze was benieuwd wat ik allemaal van vond. Zelf was ze nog wel even bezig, want ze wilde haar speciale hartvorm bakblik ook nog met gevulde speculaas vullen, maar ze kon die niet vinden.

Ze sloeg een zucht en ik hoorde haar via de trap de vide opgaan. Daar was de opslag en mogelijk lag het daar toch ergens tussen, hoorde ik haar mompelen.


— Niet vreemd, dat ze haar
speciale hartvorm bakblik
niet kon vinden. Deze is nu in mijn keuken te vinden.
Speciaal voor de twee maanden was een huis gehuurd en ze riep het adres. Het was op loopafstand. De sleutels lagen achter oma’s koektrommel op de verhoging naast de grote oven.

Ik moest gelijk maar iets uit oma’s koektrommel pakken, want die was gevuld met mijn vaders favoriete speculaasjes. En volgens haar had hij ze alweer gevonden, dus ik kon maar beter opschieten! haha ..

Ook hier word ik weer zo blij van. Ik weet namelijk direct om welke koekjes het gaat. Speculaasjes met molentjes. Alleen molen afdrukken erop. Deze zijn volgens mijn vader namelijk het lekkerst! haha ..
Denkend aan die mooie diep-donkerbruine ogen, die mij met een twinkeling vrolijk aankijken als hij dit stellig voor de zoveelste keer graag nog een keer vertelt. Wat een fantastische man. En ik mag hem pappa noemen.

Bofkont van de bovenste plank schiet er door mijn hoofd als ik oma’s koektrommel open .. en als deze volzat dan zijn ze inderdaad al gevonden. haha .. Een fijn beeld komt hierdoor voorbij. Die grote handen en dan een glunderend gezicht zodra hij de speculaasjes eruit pakt en in zijn mond stopt. Meer dan een foto waard!

Zelf neem ik er een paar en stop er eentje in mijn mond. Als van ouds, zo lekker dat ze smaken. Hier kan niemand van afblijven, dus ik begrijp mijn lieve pappa wel.

Stacks Image 286Ik pak de sleutels en draaide me nog een keer om. Mijn moeder staat alweer beneden om zich heen te kijken en slaat met haar handen op haar schort, waardoor meel rondom haar heen stuift. Weer zo’n fantastisch fotomoment!

Het maken van foto’s van alles en iedereen in zijn eigen doen en laten. Dergelijke foto’s maken mij blij en ik maak er dan ook nooit maar eentje. Gelukkig maak ik heel snel foto’s en zit er ook altijd meer dan één mooie bij.

Niet veel later ben ik bij het gehuurde huis. Prachtig waar het ligt. Aan een gracht. Echt iets voor mijn lieve ouders een dergelijk mooi oud grachtenpand te hebben gevonden. Het is rustig in de straat. Iets verderop zie ik kinderen spelen, maar verder is het stil.

Ik check het huisnummer 1117 en loop de trap op. Open de deur en stap vol verwachting naar binnen.
Stacks Image 275

Na het openen van de deur begin ik spontaan te neuriën .. ’..It’s beginning to look a lot like Christmas ..Everywhere I go ..There’s a tree in the Grand Hotel ..one in the park as well…’!

Ik sta letterlijk voor de ingang van een prachtig kerst-wonderland. Een hal met de trap volledig versierd met dennen guirlande van boven naar beneden. Rode amaryllissen in een grote vaas onderaan die trap. Wow!

Kijk ik naar rechts zie ik een kamer, waarvan het aanblik mij volledig verstild. Wat een kleurenpracht. Rood, zilver, wit en heel heel veel groen. Schitterend voor het maken van foto’s.
Stacks Image 273

In mijn ooghoek had ik een lange tafel had zien staan, dus ik draai me om. Rondom de toog waaronder ik de eetkamer binnenloop, hangen ook hier dennen guirlande. Op tafel zie ik mijn mamma’s zelfgemaakte kerst tafelkleed, servies, bestek en kaarsen liggen. Ik zak door mijn knieën en kijk over de tafel richting al het moois wat op tafel ligt. Foto’s vanaf een andere ooghoogte is een absolute must!

Ik zie zoveel dat ik niet kan ophouden met om me heen kijken. Echt een regelrecht kerst-wonderland en ik ben pas net het huis binnengelopen.

Overal bijzondere verlichting, kaarsen, versierde kleine kerstboompjes, vazen gevuld met kerstballen, schalen met kersttakken, kerst plush, fleece dekens en over de stoelen zie ik diverse soorten kerstmutsen hangen. En dan al die dennen guirlandes! Wow!

Overal waar ik kijk is het feestelijk. Is het feest! Hier kan ik niet stoppen met foto’s maken.
Ik ruik Kerst. Kerstkoekjes. En misschien is er ook al eggnog? Snel op zoek naar de keuken, want tja met mijn neus is qua eten en drinken meestal niets mis.

En natuurlijk is er ook al Kerst lekkers! Ik hoef niet ver te kijken, vanuit de eetkamer zie ik de keuken. Een kersttulband, chocolade kerstkransjes en natuurlijk liggen mijn favoriete er bij. Musketkransjes. Hop, snel eentje mijn mond in.

Ik geef mijn ogen weer de kost en zie dat de keuken ook al in Kerst is ondergedompeld. Fantastisch! Als ik langs het kook-eiland kijk zie ik nog een kamer.

Zou het echt?! Ohh ja, er is een ‘family room’. Dit kon natuurlijk niet missen. Voor onze twee maanden Kerst is er uiteraard ook een speciale ‘familie’ kamer.
Stacks Image 313

Met een open haard waar ik onze kerstsokken klaar zie liggen. En de Mickey Shape dennen-kerstkrans die er al boven hangt. Ik steek mijn hand uit en aai denkbeeldig Mickey en heb weer een mooi fotomoment. Het is altijd leuk om iets van mezelf ook op een foto te zetten.

Rechts naast de open haard zie ik een prachtige uitbouw met glas-in-lood ramen. Een pracht plek voor de kerstboom! Zonder twijfel gaat hier onze bekende Xmas Tree Trimming Party plaatsvinden. Ook zo’n feest waar ik nu al naar uitkijk. De zon zorgt vandaag voor een prachtig glas-in-lood kleurenspel in de ruimte. Fijn om met dit kleurenspel foto’s te maken.

Ik draai me om en merk dat die big smile nog steeds op mijn gezicht zit. Van alles wat ik hier zie kan een mens toch niet anders dan blij worden?!

En dit is alleen nog maar het beginnetje dat is gemaakt .. spreek ik zachtjes uit .. Kerst is begonnen en dit gaan we twee maanden vieren! Bring it on!
Stacks Image 327


Dan word ik wakker. Met een heel blij gevoel, maar krijg ook direct tranen in mijn ogen als ik besef dat het een droom was.

Een werkelijk fantastische droom. Eentje die mij een lach en een traan geeft.

Met mijn lieve ouders vierde ik in 2003 voor het laatst samen Kerst.

Maar wat een cadeau om het op deze manier nog een keer zo levensecht mee te maken.

Het was net november toen ik wakker werd na deze droom. Geloof het of niet, maar niet lang erna stonden de eerste paar kleine Disney kerstboompjes met hun lampjes vrolijk in mijn appartement te branden en waren die ‘twee maanden Kerst’ gestart.

Niet dat Sinterklaas werd vergeten, nee ook daarvoor was een speciaal hoekje ingericht. Ook stonden er geregeld schoenen bij de open haard.

In 2008 vond ik mijn eerste iPhone in mijn schoen. Wat een schoencadeau! Ik weet nog goed dat ik dat dacht.

In de jaren ervoor maakte ik foto’s met wegwerpcamera’s en andere fotocamera’s. Hoewel ik in eerste instantie beide camera’s overal meenam, stapte ik toch al snel over naar 100% smartphone fotografie.
Door mijn nieuwsgierige aard heb ik altijd veel gelezen, uitgeprobeerd en geleerd over fotografie. Met de overgang naar smartphone fotografie heb ik een eigen manier van foto’s maken met een Smartphone ontwikkeld. Welke ik nu, met veel plezier, leer aan de deelnemers van mijn workshops.

In mijn workshops geef ik tips, trucs, tools en leg technieken uit, zodat de deelnemers weten hoe ze zelf adembenemende foto’s kunnen maken met de camera die ze altijd op zak hebben!

Foto’s die het verhaal als vanzelf vertellen. Zowel zakelijk als privé. Als ik een ondernemer leer over Smartphone fotografie, kunnen ze dat natuurlijk ook privé inzetten.

— Praktische tips
die ik direct ook toepas in mijn privé fotografie - Petra Deken | PINCK.

Wil met mij wel eens sparren over de mogelijkheden wat ik jou kan leren over foto’s maken met je Smartphone? Neem contact op of plan hier in mijn agenda een gratis gesprek in.


Stacks Image 151Laat hier je reactie achter!


Binnen 24 uur hoor je van mij!


Stacks Image 182

Dit jaar vieren we twee maanden Kerst!
PDF Blog

Download het hier
Veel leesplezier!
zonnige groet,
Stacks Image 167